KVU hírek 2021. június 3. 13:35

„A tisztességes és méltó temetés, valamint a halottak nyughelye előtt a tiszteletadás joga mindenkit megillet.”

Képgaléria
„A tisztességes és méltó temetés, valamint a halottak nyughelye előtt a tiszteletadás joga mindenkit megillet.”
​A Kecskeméti Köztemetőben az utóbbi időben egyre gyakrabban tapasztaljuk alapvető emberi viselkedési normák be nem tartását, amelyek miatt kellemetlen konfliktushelyzetek alakulnak ki. Ezek elkerülése végett szükségesnek látjuk a lakosság tájékoztatását az alábbiakról.

A Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. a Kecskeméti Köztemető üzemeltetőjeként arra törekszik, hogy a törvényi és az önkormányzati rendeletek szabályozása szerint lássa el feladatát. Törekszünk a rugalmasságra a szabályozás adta lehetőségek között, de vannak helyzetek, amelyekben nem engedhetünk. A temető a csend, a nyugalom és az emlékezés helye kell, hogy legyen.

A legtöbb probléma a gépkocsival történő behajtásokkal kapcsolatban jelentkezik. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 33/2013. (XI.29.) önkormányzati rendelete a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről az alábbiak szerint szabályozza a behajtás rendjét:

A Kecskeméti Köztemető területére a gépkocsival történő behajtás május 1. és november 5. közötti időszakban

 • hétköznap 7.00 – 10.00 óra között és 16.00 – 19.00 óra között,
 • hétvégén és munkaszüneti napokon 7.00 – 19.00 óra között

bruttó 200 Ft díj ellenében engedélyezett. Mozgáskorlátozott vagy az őt szállító személy a temető nyitvatartási idején belül a kecskeméti köztemetőbe korlátozás és díjfizetés nélkül behajthat. Bár a helyi rendelet 16.00-tól engedélyezi a behajtást, igyekszünk rugalmasak lenni, ezért mivel az utolsó temetési szertatás ravatalozói része lezajlik 15.30-ig, innentől már engedélyezzünk az autók behajtását.

Azaz minden hétköznap 6 óra, hétvégén 12 óra áll rendelkezésre azoknak, akik gépkocsival kívánják megközelíteni hozzátartozójuk sírját.

A közbeeső időszak a temetési szertartásoké, amelyet semmilyen körülmények között nem szabad megzavarni. Ezért nem engedélyezett ekkor a látogatók számára a gépkocsis közlekedés. Mindezek ellenére sokan úgy gondolják, rájuk nem vonatkoznak a szabályok és nem értik, miért nem engedjük őket behajtani. Sajnos nem tehetünk egyedi kivételeket, mert valaki „épp most ér rá”, „más városból jött és nem tudta” vagy „csak oldalt óvatosan elmenne” stb. A szabályok mindenkire vonatkoznak, kérjük ezt megérteni.

A végtisztesség megadása mindenkit megillet, ezt senkitől sem szabad elvenni. Mindenkinek jár a kegyelet gyakorlásnak joga is. Amikor egy szerettünket búcsúztatjuk, ezeket a mély és fájdalmas pillanatokat nem zavarhatja meg egy elhaladó autó zaja, egy oda nem illő párbeszéd. Kérjük, legyenek belátással, tisztelettel mások gyásza iránt!

A temető területén a gépkocsis közlekedés során, kérjük, törekedjenek türelmes és toleráns viselkedés tanúsítására. A temetőben található aszfaltos és földes utakon az alapvető szabályokat tartsák be. A megengedett maximális sebesség 10 km/óra. Az utak keskenyek, nem közúti közlekedésre lettek tervezve. Nem, vagy nehezen férnek el egymás mellett a járművek, bárhol felbukkanhatnak gyalogosan közlekedők, ezért kérjük közlekedjenek belátóan, óvatosan és a hely szellemének megfelelően, nem zavarva másokat.

Egyéb szabályok:

 • A temetőkben 12 éven aluli gyermek csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.
 • A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.
 • A temetőkbe állatot – a vakvezető és az őrzési feladatot ellátó eb kivételével – bevinni tilos.
 • A temetőkben csak a sír, síremlék díszítésére szolgáló tárgy helyezhető el. Minden más célt szolgáló tárgy csak az üzemeltető írásbeli engedélyével helyezhető el.
 • A sír, és a sírbolt kerítéssel nem határolható körül. Pad és egyéb ülőalkalmatosság a sírhelyek közé az üzemeltető hozzájárulásával létesíthető.
 • A temetőben gyertyát vagy mécsest gyújtani legkésőbb a zárás előtt fél órával szabad. A tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát, vagy mécsest meggyújtotta.
 • Sírgondozás során keletkező hulladékot, koszorú és virágmaradványt kizárólag az arra kijelölt helyen szabad letenni, a sírhelyek gondozása során keletkezett hulladék a sírhelyek között nem tárolható.
 • A köztemető területén a sírok kivételével a talajt és a gyepet engedély nélkül felásni, elvinni tilos.
 • Fát, cserjét a sírhelyen kívüli területre csak az üzemeltető, vagy az általa megbízott személy, vagy szervezet ültethet.

Megértésüket köszönjük!

A Köztemető vezetősége

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Közösségi tér fejlesztése a Széchenyivárosban


Közlemény a Kecskeméti Köztemető egyes sírhelyeinek a felújításával kapcsolatban

Adatok, elérhetőségek

 • Cím: 6000 Kecskemét, Béke fasor 71/a.
 • Központi telefonszám: 06 76 500 606
 • E-mail: titkarsag@kvu.hu
 • Városüzemeltetés:
  bejelentes@kvu.hu

  Kátyúvonal: 06 80 630-144
  Ügyfélfogadás:
  hétfő-péntek: 8.00-15.00
 • Temetőgazdálkodás: info@koztemetokecskemet.hu
  06 76 500 605
  Ügyfélfogadás:
  hétfő-péntek: 7.30-15.50
 • Adószám: 25817580-2-03
 • Cégjegyzékszám: 03-09-130192
 • Bankszámlaszám: 11732002-21431142

Hivatkozások