KVU hírek 2021. március 29. 00:00

Takarítás a lezárt temetőkben - Szovjet-orosz temető

Képgaléria
Takarítás a lezárt temetőkben - Szovjet-orosz temető
Az önkormányzat kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik a köztemetők üzemeltetéséről és fenntartásáról, továbbá a lezárt temetők fenntartásáról. A fenntartási feladatokat év folyamán folyamatosan végezzük, elsősorban a két működő köztemetőben (Kecskeméten és Hetényegyházán). Igény szerint, illetve egy-egy kiemelt esemény, megemlékezés előtt a lezárt temetők zöldfelületi takarítása is megkezdődik.

Az idei tavaszi munkálatokat a Szovjet-orosz temetőben kezdtük, holnap az Evangélikus temetőben, szerda-csütörtökön pedig a Szentháromság temető kápolna körüli területe fog felfrissülni. Takarítás, gyommentesítés, bokrok visszavágása, cserjék nyírása, elszáradt faágak vágása, összegyűjtése folyik.  

A második világháborúban elesett szovjet hősi halottak számára 1946-ban három obeliszket is emeltek Kecskeméten. Ezek közül már csak a Szovjet-orosz katonai temetőben álló maradt meg. A háború idején Kecskemét város területén nem voltak heves harcok, viszont több katonai kórház is működött, az itt elhunyt katonákat temették ide. Az 1956-os forradalom és szabadságharc alatt elesett szovjet katonákat is itt nyugszanak. A temető a szovjet hadsereg kivonulásáig működött.

A hozzátartozók a mai napig látogathatják a sírokat – a Kecskeméti Köztemetővel történő előzetes egyeztetés után.

Akiket bővebben érdekel a temető és a város szovjet megszállásának története, itt utána olvashatnak:

https://www.kozterkep.hu/7334

http://www.forrasfolyoirat.hu/1404/rigo.pdf

Kövessen minket a Facebookon is!

Közösségi tér fejlesztése a Széchenyivárosban


Közlemény a Kecskeméti Köztemető egyes sírhelyeinek a felújításával kapcsolatban

Adatok, elérhetőségek

Hivatkozások