KVU hírek 2021. november 14. 19:10

Ismét a helyén Kocsis Pál bronz műemléke

Ismét a helyén Kocsis Pál bronz műemléke
A neves kecskeméti szőlőnemesítő síremlékéről néhány évvel ezelőtt - máig ismeretlen tettesek - ellopták bronzból készült portréját. A temetőt üzemeltető KVÜ Szemők Zsuzsanna szobrászművészt kérte fel a dombormű pótlására. A gyönyörű alkotás nemrégiben készült el, amelyet lopásbiztosan rögzítettek az emlékműre munkatársaink. A díszsírhely ismét méltó emléket állít a Kossuth-díjas szőlőnemesítőnek.

Talán nem igazán ismert, hogy az ifjú Kocsis Pál Párizsban festészetet tanult, majd hazatérvén Mathiász János szőlőnemesítővel szomszédos szőlőbirtokán kezdett gazdálkodni. Összebarátkoztak, és hamarosan a szőlőnemesítés került érdeklődése középpontjába.

Sok egyéb fajta mellett Kocsis Pál nemesítette a ma is méltán népszerű borszőlőket; az Irsait és a Cserszegi fűszerest.

Kodály Zoltánról, egyik legjobb barátjáról, szintén nevezett el szőlőfajtát. A sors a barátokat halálukban is összehozta. 1967 februárjában mindketten ugyanabban a fővárosi kórházban gyengélkedtek, majd egy hét különbséggel haltak meg. Kodályt Budapesten temették el, Kecskemét városa pedig díszsírhelyet adományozott Kocsis Pál számára a Köztemetőben.

Kövessen minket a Facebookon is!

Közösségi tér fejlesztése a Széchenyivárosban


Közlemény a Kecskeméti Köztemető egyes sírhelyeinek a felújításával kapcsolatban

Adatok, elérhetőségek

Hivatkozások