KVU hírek 2021. július 8. 14:51

SOS - Egy vödör vízzel az extrém szárazság ellen!

Képgaléria
SOS - Egy vödör vízzel az extrém szárazság ellen!
A klímaváltozás hatásai a városokban fokozottabban érvényesülnek. A hatalmas aszfaltozott területek és a népsűrűség miatt magasabb az átlaghőmérséklet, a növényeket is gyakrabban éri hősokk. A homokhátságon kb. évi 450-480 mm csapadék esik, ami elegendő lenne a növények életben tartására, de a hirtelen nagy tömegben lezúduló záporokból származó vízmennyiség jelentős része jelenleg elvész. (Akit mélyebben érdekel a téma nézze meg  Dr. habil. Hoyk Edit, az NJE egyetemi docensének „Klímaváltozás és városok” című előadását itt – CédrusNet Kecskemét Szenior Akadémia) Előremutató a kivitelezés alatt álló Széchenyi sétányi beruházás, ahol már esővízgyűjtő-tartály fogja segíteni a növényzet locsolását.

Szerdától péntek éjfélig ismét hőségriadót rendelt el az országos tisztifőorvos. Még aggasztóbb, hogy június végén a Belügyminisztérium tartósan vízhiányos időszakot hirdetett az Agrárminisztérium, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére.

Folytatódik és fokozódik tehát a forró, száraz nyár.

Vigyázzunk magunkra, gondoljunk az állatokra, de gondoljunk a növényekre is! Ha másért nem, hát önző okokból. A hőséget természetes körülmények között csak fák árnyékában tudjuk elviselni. Sokszor esik szó manapság a fásítás fontosságáról, nagyon népszerűek a faültetési akciók, egyre több a lelkes környezetvédő. A fák ültetésekor azonban azt is meg kell tervezni, ki és hogyan fogja a csemetéket gondozni. Egy elültetett fa minimum 5 éves gondozást, száraz időszakban heti legalább egyszeri locsolást igényel, míg a gyökérzete úgy megerősödik és olyan talajvíz rétegig leér, amely már biztosítja önálló életét.

A jelenlegi extrém szárazságban, amikor a már erejük teljében levő fák is leveleik eldobásával védekeznek a hőség ellen - így csökkentve a párologtató felületüket -, elképzelhetjük, hogy a kis facsemetéknek mekkora szükségük van az öntözésre.

A Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. kapacitásait végletekig kimerítve, túlórázva öntözi heti egy alkalommal a fenntartásába tartozó közel 2.800 facsemetét és naponta kézi és gépi erővel öntözi a kb. 3.000 m2-en ültetett mintegy 34.000 db egynyári növényt. Eddig nem volt szükség az évelők locsolására, azonban félő, hogy a szárazság ezt az állományt is megviseli. Sajnos erre már nincs kapacitásunk.

Több városi zöldfelület öntözését biztosítja fél- vagy teljesen automata öntözőrendszer, de egyelőre még kevés ilyen terület van. A város rövid távú tervei között szerepel locsolójármű beszerzése a városüzemeltetési feladatok biztosítására, azonban az ügylet lebonyolításáig minden civil, lakossági vagy céges segítség életmentő lehet.

Jelenleg több civil szervezet is részt vesz a közterületi növények gondozásában. A teljesség igénye nélkül: a legjelentősebb a 10 millió fa Kecskemét Egyesület, akik szorgalmasan végzik a maguk ültette növények gondozását, illetve nagy segítséget jelent a Civilek Kadafalváért Egyesület felajánlása is, akik a szatellit településen a maguk telepítette virágládák növényei mellett az ottani közterületi facsemetéket is gondozásba vették. Társasházi, utcabeli közösségek, magánszemélyek szintén kiveszik részüket a környezetük ápolásáért – köszönet nekik! A jelenlegi helyzetben azonban még több önkéntes segítségre van szükség!

Rövid és hosszú távon is elemi érdekünk, hogy életben tartsuk és gyarapítsuk zöldfelületeinket. Egyre gyakoribbak lesznek a hasonlóan aszályos nyarak. Kérjük, aki száradozó facsemetét, cserjét észlel és lehetősége van rá, járuljon hozzá az életben maradásukhoz azzal, hogy - az általunk biztosított heti egy alkalmon felül - önt egy-egy vödör vizet a kókadó növényekre. Azon felül, hogy jó érzés a közösségért tenni, a növények meg fogják nekünk hálálni a törődést. Most nekik van szükségük ránk, de hosszú távon nekünk van szükségünk rájuk!

Csak együtt tudunk élhető várost teremteni!

Kövessen minket a Facebookon is!

Közösségi tér fejlesztése a Széchenyivárosban


Közlemény a Kecskeméti Köztemető egyes sírhelyeinek a felújításával kapcsolatban

Adatok, elérhetőségek

  • Cím: 6000 Kecskemét, Béke fasor 71/a.
  • Központi telefonszám: 06 76 500 606
  • E-mail: titkarsag@kvu.hu
  • Városüzemeltetés:
    bejelentes@kvu.hu

    Kátyúvonal: 06 80 630-144
    Ügyfélfogadás:
    hétfő-péntek: 8.00-15.00
  • Temetőgazdálkodás: info@koztemetokecskemet.hu
    06 76 500 605
    Ügyfélfogadás:
    hétfő-péntek: 7.30-15.50
  • Adószám: 25817580-2-03
  • Cégjegyzékszám: 03-09-130192
  • Bankszámlaszám: 11732002-21431142

Hivatkozások